Barion Pixel

SZABÓ NYELVI DÍJ 2023

A hazai és az erdélyi tehetséges diákok és nyelvtanárok, később a vállalati szféra partnerei támogatására alapította a nyelvi díjat a Szabó Nyelviskola igazgatója. Manapság egyáltalán nem kell magyarázni a nyelvtudás jelentőségét. Motiváció, kitartás és alázat kell egy idegen nyelv elsajátításához – hangzott el az utolsó, szám szerint az ötödik Szabó Nyelvi Díj átadó ünnepségén.

A Szent Imre Katolikus Gimnázium istentisztelettel egybekötött évzáró ünnepsége keretében került sor idén az ötödik, egyben utolsó Szabó Nyelvi Díjcsokor átadására. Ez egy magán alapítású, civil jutalom, melyet szponzorok támogatnak. Balkánytól Lentin át Veszprémig, több kategóriában.

„Ugye, ez egy magánalapítású díj, melyet egy magánszervezet támogat. Olyan tanárokat, diákokat és olyan felnőtteket jutalmaz, akik valamilyen jelentős nyelvi sikereken és fejlődésen mennek keresztül. Azt szokták mondani, ahány nyelvet tud az ember, annyiféle. Azt gondolom, hogy a mai globalizált világban nem árt olyan nagy nemzetközi nyelveket jól beszélni, mellyel az ember a szakmai előmenetelét is szolgálja” – fogalmazott dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Ha meg tudtad álmodni, meg is tudod tenni – kezdte köszöntőjét egy iskolából való idézettel a Szabó Nyelviskola igazgatója, a díj alapítója. Ez kiválóan tükrözi a nyelvi díj gondolatát. Szükségünk van felkészült tanárokra, a nyelv elsajátítását vizsgáló kutatókra, és élethosszig tartó nyelvtanulásban partner diákokra – folytatta gondolatait.

„Az idegennyelv-tudás ma már számos területen életünk elengedhetetlen része. A mai globalizált világunkban kulcstényező a nemzetközi kommunikáció lehetőségét megteremtő idegennyelv-tudás. Az Európai Unió országai tekintetében megállapítható – sajnálatos módon –, hogy Magyarország az utolsók között van a nyelvtudás területén. Napjainkban a magas szintű idegen nyelvi kompetencia már elvárás a fiatalok felé, mivel nagymértékben befolyásolhatja a jövőjüket. Sok vállalatnál már a munkavállalásnál is alapkövetelmény egy vagy több idegen nyelv ismerete, azaz a többnyelvűség. Tény, hogy a sikeres idegennyelv-tanulás hosszú időbe telik, és ehhez elengedhetetlen az idegen nyelv tanulása iránti motiváció” – fogalmazott köszöntőjében Szabó Szilvia, a Szabó Nyelviskola igazgatója, a díj alapítója.

A jó tanár motivál, a nagyszerű tanár inspirál. Így fogalmaz a mondás.

Nyilván nem kis feladat meggyőzni a mai diákokat – és persze a szülőket – arról, hogy miért fontos tanulni a német nyelvet. Miért célszerű ezzel kezdeni, és ha németül tud, akkor biztosan két nyelvet tud majd, hiszen angolul mindenki beszélni akar.

„Én mindig motiváltnak érzem magam, és mindig lelkesedéssel megyek be az órára. Ez az első lépés ahhoz, hogy a gyerekeket is motiválni tudjam. Médiatársadalomban élünk, tehát nagyon fontos, hogy a mai médiageneráció gondolataira felfűzzük a nyelvet. Mindig úgy próbálom tanítani, hogy ez megtörténjen. Azt gondolom, hogy nem nyelvtani szabályokat kell tanítani és gyakoroltatni, hanem azt, hogy hogyan gondolkodjunk németül, és a német nyelv logikáját szeretném megtanítani a gyerekeknek” – nyilatkozta a Szent Imre Katolikus Gimnázium némettanára, Csatáriné Varga Ildikó.

A diák kategória győztese első osztálytól tanulja az angolt. Szép sikereket ért el tanulmányi versenyeken, legutóbb az OKTV diákja is volt.

„Nagyon szeretek olvasni. Sokszor angolul is. Emiatt indultam két barátnőmmel az országos Harry Potter versenyen, ami angol nyelven zajlik. Tavaly negyedik helyezést értünk el. Emellett azon gondolkodom, hogy nemzetközi gazdálkodás szakra szeretnék menni a Corvinusra, amit az angol nyelv miatt is választottam. Ott fontos, hogy jól ismerjük ezt a nyelvet” – mondta Mozga Krisztina, a Kölcsey gimnázium 11. osztályos tanulója.

A vállalati különdíjas, kollégáival két éve tanulja a Szabó Nyelviskolánál az üzleti angolt. Nagy szükség van a tudásra, hiszen virágoznak üzleti kapcsolataik. Elsősorban fagyasztott termékeket szállítanak külföldi piacokra.

„Nagyon jó a nyelviskolával a kapcsolat, és ezt azért mondom, mert specifikusan tanulunk. Egyrészt üzleti angolt, másrészt azokat a szakkifejezéseket, amik szükségesek. A műszaki kollegák a műszaki, a kereskedő a kereskedelmi kifejezéseket, a technológus pedig nyilván azt, ami a technológiához szükséges” – tájékoztatott Krámer Zoltán, a Nyíregyházi Kenyérgyár Kft. ügyvezetője.

Célt ért a terv, hiszen megjutalmazott kiváló tanárokat, diákokat, üzletembereket, határon innen és túl. Erősítette a nyelvtanulás fontosságát és a nyelvtudás szükségét. 2018-ban a Szent Imre Katolikus Gimnáziumban zajlott az első díjátadó ceremónia, és most az ötödik alkalommal szintén ebben az iskolában zárta a programot a Szabó Nyelviskola, mely 27 kiválóságot jutalmazott az esztendők alatt.

Matyasovszki Edit
Forrás: https://www.nyiregyhaza.hu/Szeretettel gratulálunk a SZABÓ Nyelvi Díj 2023 nyerteseinek:

 
Nyelvtanár kategóriában:
Csatáryné Varga Ildikó
Diák kategóriában:
Mozga Krisztina
Különdíj:
Krámer Zoltán


A díj ünnepélyes átadására 2023. június 15-én kerül sor Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Köszönjük a rengeteg színvonalas pályázatot ami a SZABÓ Nyelvi Díj pályázati felhívásra érkezett.
A nyerteseknek szeretettel gratulálunk!

Köszönjük a szponzoroknak a SZABÓ Nyelvi Díj támogatását!

CREATON South-East Europe Kft.
Libro-Trade Kft. Budapest
Nyíregyházi Kenyérgyár, Nyíregyháza
Steel-Building Kft.
Trivium Packaging Hungary Kft.
Unilever Magyarország Kft. Nyírbátor
Unilever Magyarország Kft. Veszprém
Center-Print Nyomda Kft.Díjátadó ceremónia

 

SZABÓ Nyelvi díj 2023


Pályázati feltételek a 2022-2023-as tanévre vonatkozóan

Angol/német szakos nyelvtanár: A nyelvtanár mutassa be, hogy pedagógiai munkájában milyen innovációt végez, milyen sajátos módszerekkel motiválja tanítványait és milyen sikereket ért el velük.

Angol/német nyelvet tanuló diák: A diák csatoljon nyelvtanári ajánlást, hogy tanára miért őt javasolja a SZABÓ Nyelvi díjra, írja le a nyelvtanulás során elért fontos eredményeit.

A diák kategóriában csak aktív középiskolai tanulói jogviszonnyal rendelkezők pályázhatnak.

A pályázati anyag legyen átfogó, maximum egy A4 oldalas, Times New Roman betűtípussal és 11-es betűmérettel kérjük megírni magyar vagy angol nyelven.

A pályázati anyagokat e-mailen kell benyújtani az info@szabonyelviskola.hu címre legkésőbb 2023. május 31-ig. Az eredményekről e-mailben tájékoztatjuk a pályázókat.
A határidőn túl, esetleg más e-mail címre beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni. A nyerteseket júniusban hirdetjük ki.  

Díjátadó: 2023. június 15, 10:30 helyszíne: Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyíregyháza

A SZABÓ Nyelvi díj – melyre évente egy alkalommal lehet pályázni – oklevéllel, nyelvkönyvvel és értékes ajándékkal járó szakmai elismerés. A pályázatok kezelését és elbírálását háromtagú kuratórium végzi, melynek tagjai: Dr. Huszti Judit, Dr. Papp Eszter, valamit a SZABÓ Nyelviskola és Fordítóiroda Kft. ügyvezetője, Szabó Szilvia. Az ajándékok csak Magyarországon vehetők át.

Kiemelt támogatók:

              

  

Közreműködő támogató: